DÖVİZ KURU VE DEVALÜASYON
Devalüasyon ulusal para biriminin yabancı para karşısında değerin düşmesiyle alım gücünün aşırı zayıflamasıdır.
ESNEK KUR GİZLİ ŞEKER GİBİDİR…
Son dönemde dünyadaki global gelişmeler sonucun da, ulusal varlıklarımız ve finansal değerlerimiz aşırı derecede eridi. Tabir-i caiz ise her kur yükselişinde fakirleştik ve alım gücümüz düştü. Dövizdeki yükseliş maliyetleri artırdı. Bir çok konuda dışa bağımlı olmamızın bir sonucu olarak payımıza düşeni ziyadesiyle aldık. Piyasalarda büyük fiyat artışları oluştu. Enflasyon her geçen gün artıyor. Döviz kuruyla enflasyon arasında pozitif bir ilişki vardır. Esnek kur sisteminde iç ve dış baskıların olduğu dönemlerde hızlı şoklar hep oluşur. Makro dengeler sarsılır. Cari açık veren ülkeler acısından esnek kur sistemi asla mantıklı değildir. Esnek kur sistemi vücuttaki gizli şeker gibi ; içerisinde sorunlar barındırır. Bu risk, ekonomik kurumlar, üreticiler ve piyasada bulunan herkes için yaşanacak en büyük şoktur.
ESNEK KUR SİSTEMİ ŞANS OYUNUDUR…
Her ekonomik teoriyi her ülkede net olarak uygulamak ve sonuç almak mümkün değildir. Bir iktisadi teori bir ülkede başarılı olurken ; diğer bir ülkede iflas sebebi olabilir. Sabit kur sistemiyle yürüyen bir çok ülkede istikrar ve güven hakim olurken ; esnek kur sistemiyle çalışan bir çok ülke geriledi. Esnek kur sistemi tam bir kumar mekanizmasıdır. Gün gelir kazanılır , an gelir kaybedilir. Ülkenin ve ekonomik bireylerin kazanımları, tasarrufları hatta minnacık mevduatları bir anda yok olur. Lobiler, karteller, gizli güçler ve büyük fonlar paraları götürüyor.
SORUMLULAR HALA GÖREVDELER…
Merkez bankası bütün varlıklarını piyasaya sürse bile çözüm üretemez. Türkiye ekonomisi kartelleşti. Ekonomik fırsatlar ve olanaklar ekonomide yeni bir tekelleşmeyi ortaya çıkardı. Borsa ve piyasalarda yerli ve yabancı büyük şirketler etkili oluyor. Doğru söz söyleyeni dokuz köyden kovanlar ; bu süreçten sorumludur. Büyük maaş alan ekonomi danışmanları sorumludur. İşkembeden konuşan ve meseleyi dış güçlere bağlayanlar sorumludur. Denge ve denetleme için 25 yıldır mecliste oturanlar sorumludur.
KUR SINIRLARI AŞTI…..DEVALÜASYON DEVREDE
Döviz kurunun 3 kata çıkması devalüasyonu derinleştirdi. Ekonomik hasarlar yavaş yavaş etkisini gösteriyor. İthalata bağımlı ürünlerde fiyatlar uçuyor. Maliyetler büyük artış gösteriyor. İhracat yerinde sayıyor. Üretim hacmi küçülüyor. Dış ticaret hacminde ilerleme görülmüyor. Piyasalara güvensizlik hakim oldu. Siyasi çözümler yeterli ve etkili gelmiyor.
Siyasal hükümet ekonomik teorilerin ve kuralların uygulamasındaki sıkıntıları vaktinde görmek istemedi. Bir çok eleştirilere kulak tıkadı. Eleştirenleri ise çok ağır dille suçladı. Geçmişte yapılan hataların aynısı şimdi tekrar ülkemizde oluştu. Hepimizin Allah’a inancımız tamdır. Süper güç olmadan dolara karşı savaş açmak sorunları çözmez. Global siyasi , ekonomik ve askeri güç olmadan efelik yapmanın bedeli ağır olur. Dünyayı biz yönetmek ve dizayn etmek istiyorsak ; açıksa ilan etmek gerekir. Her vatandaş ona göre bir yol haritası çizer. Aksi halde şartlarımız her gün daralıyor.
Cumhurbaşkanlığı sistemiyle Türkiye’nin önü açılacak ve şahlanacak diye düşünenler ; bir kez daha düşünmelidir. Bu sistem Türkiye’nin önünü açmaz. Bu sistem sakat olarak doğmuş ve kurulmuştur.
Sabit döviz kuru sistemlerinin avantajları:
1-Sabit kur sistemleri, kurlar sabit olarak tutulduğu ya da kura güven azalmadığı sürece, yatırımcılar ve sanayiciler geleceğe dönük olarak planlama ve fiyatlama yapma olanağı tanımakta ve uzun vadede yatırım ve ticaret hacminin genişlemesine yardımcı olmaktadır.
2-Sabit kur sistemlerinde işverenler geleceğe yönelik maliyet , ücret ve fiyatları görülen kur artış oranına uygun olacak şekilde belirleyerek, enflasyonun düşürülmesine yardımcı ve artışına engel olur.
3-Sabit kur sistemleri merkez bankalarına döviz kurlarını kendi belirlediği denge seviyesinde tutma imkanı tanımaktadır. Merkez başkasının kur riski ortadan kalkar. Hareket alanı genişler. Rezervleri erimez.
4-Finansal araçların ya da piyasalardaki para politikasını daha verimli kılar.
Esnek döviz kuru sistemlerinin avantajları:
1-Döviz kuru piyasada serbestçe arz-talep değişimleriyle döviz kuruna yansımaktadır.
2-Piyasaların tam etkin çalıştığı kabul edilirse, esnek kur sistemlerinde piyasada fiyat dengesizlikleri oluşması mümkün olmadığından spekülatif hareketlerle kar elde edilmesi imkanı da ortadan kalkmaktadır.
3-Döviz arz ve talebi piyasa tarafından dengelendiğinden merkez bankası müdahaleleri de en aza indirgenmektedir.
4-Merkez bankası iç ve dış baskılara maruz kalmadan para politikasını kullanabilir.
Esnek döviz kuru sistemlerinin dezavantajları:
1. Döviz kurlarının gelecekteki değerine ilişkin belirsizlikler iş verenlerin geleceğe ilişkin planlama , üretim , satış , ücret ve fiyatlamalarını sağlıklı olarak yapabilmelerini zorlaştırmaktadır.
2. Döviz kuru belirsizliklerine karşı aşırı maliyetleri artmaktadır.
3. Döviz piyasalarındaki iniş ve çıkışlar spekülatif kar olanaklarını ortaya çıkarır.
4-İç ve dış lobi finans hareketlerini devreye sokar.
5-Haksız rekabet ortamı oluşur. Ekonomik vurgun ortaya çıkar. Lobi faaliyetleri harekete geçer.
6- Esnek kur sistemi enflasyon canavarını ortaya çıkarır.
7- Siyasi ve ekonomik bağımsızlığın zayıf olduğu ülkelerde; iç ve dış etkilere bağımlı devalüasyon oluşur. Ekonomik bireylerin iflas durumunu ortaya çıkarır.
8- Para politikasının zayıf olduğu ülkelerde esnek döviz kuru milli kazançları zayıflatır.