Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Aralık 2018
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %2,22 düştü
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,22 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %33,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %33,64 ve on iki aylık ortalamalara göre %27,01 artış gösterdi.
Siyasal iktidara göre kriz falan yoktu. Her şey normaldi. Kur yükselmiyodu. Faizler artış göstermiyordu. Reel sektörde sıkıntılar yoktu. Enflasyon yoktu. Maliyetler artmıyordu. Ulusal para birimi dolar karşısında dğer kaybetmiyordu. Kısacası ülkemizde her hangi bir ekonomik sıkıntı yoktu. Yaşanan krizi iç ve dış düşmanlar türetiyordu. Malesef geldiğimiz nokta içler acısı bir durumdur. Reel sektördeki gerileme çarşaf gibi gözler önündedir. Maliyetlerin artmasıyla birlikte global pazar kayıpları ard arda geldi. Reel sektör sorunların üstesinden gelemedi. Ödemeler dengesi bozuldu. Şartlar ağırlaştı. İşadamlarının omuzlarına büyük yük bindi. Finans maliyetleri , kur farkları , enflasyon artışı, faiz yükselişi ve politik meseleler giderek derinleşti. Yıllık artış %33,64 ulaştı. Yıllık ortalama artış ise %27,1 oldu. Dış ticaretin azalmasının ve gerilemesinin nedeni ; maliyetlere bağlı fiyat artışlarıdır.. Ülkemiz hacimsel olarak küçülmüştür. Reel anlamda dehşet küçülmüştür. Nominal olarak şişmiştir.
On iki aylık ortalama aralık 2017 'de %15,82 iken, aralık 2018'de 27,1 yükseldi. On iki aylık değişim farkı %70 seviyesine ulaştı. Hiç bir sanayici bu %70 farkı kaldıramaz. Bu oranın üstesinden gelemez. Bu nedenle iflaslar ve konkordato'ya başvuran firmalar arttı. İthalata bağımlı ara ürün gruplarında büyük maliyetler oluştu. Bir çok firma siparişlerini üretemedi. Ürün teslimi yapamadı. Ticarette güven ortamı bozuldu.
Yİ- ÜFE aralık 2017 tarihinde 15,47 iken ,aralık 2018 tarihinde %33,64 ulaştı. Değişim farkı %117 çıktı.
Cumhuriyet tarihimizin en büyük kriz rekorunu kırdık. Kimsenin paçası bu oranları yazmaya yemiyor. Medya taraflı olunca gerçekler hasır altı ediliyor. Gerçekleri yazanlar ve konuşanlarda linç ediliyor. İyiler dışlanınca, kötülerle iş tutunca felaketler kaçınılmaz oluyor. Siyasal iktidarın en büyük problemi budur. Aynı kişilerle, aynı şeyleri sürekli paylaşmayı hedefledi. Destekleri ve hibeleri aynı partiili üyeler kazandı. Fırsatlar ve olanaklar eşit olarak dağıtılmadı. Büyük krediler üst düzeyde kullanıldı. Toplumda ekonomik eşitlik uygulanmadı. Kısacası ticaret siyasallaştı.
Yurt içi üretici fiyat endeksi değişim oranları, Aralık 2018
[2003=100]

Yurt içi üretici fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı, Aralık 2018
[2003=100]
