ŞOK EKONOMİK GÖSTERGELER
2019 yılına büyük hayallerle girmiştik. Yılın ilk yarısı sıkıntılarla geçti. İyimserlik görülmedi. Güven ortamı oluşmadı. Siyasi politikalar ,ticarette karamsar hava estirdi. İlk 6 aylık ekonomik veriler hiç parlak olmadı. Bir çok sektörde ekonomik dengeler kurulamadı. Halkın alım gücü iyice zayıfladı. Büyük yatırımlar durma noktasına geldi. Paralar ,yandaş büyük şirketlerin ve finans lobilerin kasalarında toplandı. Ekonomi resmen kartelleşti. Sistem ve düzen tekelleşti. Orta tabaka iflas etti. Alt tabaka; aş evlerinden yardım ister oldu. Belediyelerde ne yapacağını şaşırdı. Alt tabaka perişan oldu. Havari kesimi zenginleşti. Piramidin tepesindeki havariler, tabandaki halkı karınca gibi ezdiler. Öyle zırvaladılar ki ‘’ karınlarını doyuruyoruz yine de bize oy vermiyorlar’’ bile dediler. Bu durum bizlere ,1000 yıl önceki kölelik sistemi ve aşiretlerin düzeni anımsatı. Milletimiz cumhuriyet tarihimizin en büyük ihanetiyle suçlandı. Tahtları uğruna millete illet , zillet ve hain damgası vuruldu. Böylece komşuluk , akrabalık ve ticaret ilişkileri kopma noktasına geldi. Piyasalara güvensizlik, tereddüt ve kaygı aldı başını gitti. Aşırı maliyetler, enflasyon, faiz ve kur farkları reel sektörü çok büyük etkiledi. Ekonomik kriz ailelerin mutfağını ve şirketlerin bacasını söndürdü. Ekonomik krizden en büyük etkilenen il İstanbul ve Marmara bölgesi oldu.
Temmuz 2019 hizmet sektörü güven endeksi 83,5 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Haziran ayında 85,4 iken, Temmuz ayında %2,2 oranında azalarak 83,5 oldu.
Perakende ticaret sektörü güven endeksi 90,4 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Temmuz ayında %3 oranında azalarak 90,4 oldu.
İnşaat sektörü güven endeksi 52,4 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 50,4 iken, Temmuz ayında %3,8 oranında artarak 52,4 oldu.
Tüketici güven endeksi 56,5 oldu.
Temmuz ayında bir önceki aya göre %2 oranında azaldı; Haziran ayında 57,6 olan endeks, Temmuz ayında 56,5 oldu.
Ekonomik güven endeksi ilk 6 aylık ortalama 81,5 oldu.
Genel ekonomik durum göstergesi 100 puanın üzerine çıkmadı. Sanayi üretiminde ciddi olarak bir artış görülmüyor. Satın alma gücü paritesi 100’den aşağıda , 70 seviyesinde görüldü. İnşaat ve işçilik maliyetleri ilk 6 ayda %25 üzerine ulaştı. Konut satışları düştü.
Ancak yerel para biriminin döviz karşında aşırı değer kaybetmesiyle turist sayısında ve turizm gelirlerinde iyimserlik görülüyor. Yabancılar için daha ucuz ve cazip bir ülke konumundayız. Dövize bağlı ziyaretçi sayısında artış hissediliyor.
Merkez bankasının faiz oranını %19,75 indirmesi piyasalara az olsa etki yapar. Ancak beklendiği kadar döviz kurunu aşağı yönde etkileyecek tek faktör olamaz. Döviz talebi olduğu sürece kur büyük oranda aşağı inmez. Dış borç dövize olan talebi sürekli yukarı yönde tutar.
Fakat Ak Parti kadrolarının keyfine diyecek yok. Tasarruf ve stoklarıyla krize karşı mutlu yaşamların sürdürüyorlar. Devlet ve Belediyelerin imkanlarından faydalananlara kriz teğet geçiyor. Hala onlar lale devrinin mimarları ve gülleri olarak hayatları idame ediyorlar. Bu kriz dönemi garibanlar ve yoksullar için fetret devrini andırıyor. Garibanlar her gün ölür. Rantçılar ve havariler bir gün ölür. Fakirler her gün yanar. Fırsatçılar her gün yaşar. Bazı kişiler Ak Parti döneminde aşırı zenginlediler. Bu kişiler zenginliklerini fakirlerin ve yoksulların haklarına borçlu olduklarını asla unutmamalı. Temeli hırsızlığa dayanan servetin cazibesi aldatıcı ve yakıcı olur. Makyajlı kadının gözü aldatması, çarpması ve yakmasına benzer.
Garibin kabrinde bülbül çilemez
Yanar için için kimse bilemez
Feleğin kahrına aman bilemez
Akan gözyaşları sel olur gider
Garibin çilesi ölünce mezarda biter