Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, IV. Çeyrek verileri açıklandı.
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2019 yılında %0,9 arttı... Uçan ekonomi yerde görüntülendi. Dibe çakıldı. Rekorlar hayal oldu. Göstergeler yalan çıktı.
Üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2019 yılında bir önceki yıla göre %0,9 arttı. 2018 yılında büyüme oranı %2,8 iken , 2019 yılında %0,9 geriledi..
Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2019 yılında bir önceki yıla göre %14,9 artarak 4 trilyon 280 milyar 381 milyon TL oldu. Nominal bazda artış %15 olur iken, dolar bazında %5 geriledi. 2018 /2019 yılına göre ortalama kur farkı %18 oldu.
Sonuç olarak reel bazda ekonomi ve milli gelir büyük oranda geriledi. Büyük daralma yaşandı. Ayarlanmış ve tasarlanmış oranlara rağmen, ekonomik göstergeler pozitif çıkmıyor.
Türkiye'nin 2019 yılına ait brüt dış borçu 433 milyar iken , GSYH değeri 753 milyar dolar. Borç rakamı GSYH oranından çıkarıldığında , geriye 174 milyar kalır. Daralma 2014 yılından sonra gözler önüne çıkıyor. Hacimsel ve üretimsel gerileme net ve açık. Reel bazda büyük kayıplar veriliyor.
Dolar bazın GSYH 2019 yılında 753 milyar 693 milyon dolar oldu. 2018 yılı Gayrisafi Yurtiçi Haslıa dolar dolar bazında 789 milyar iken, 2019 yılında 753 milyara geriledi. Dolar bazında 5% geriledi.
Kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2019 yılında 51 834 TL oldu.
2019 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 51 834 TL, ABD doları cinsinden 9 127 olarak hesaplandı.
GSYH 2019 yılı dördüncü çeyreğinde %6,0 arttı
GSYH dördüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,0 arttı.
GSYH 2019 yılının dördüncü çeyreğinde cari fiyatlarla 1 trilyon 189 milyar 855 milyon TL oldu
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %17,0 artarak 1 trilyon 189 milyar 855 milyon TL oldu. GSYH'nin dördüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 205 milyar 692 milyon olarak gerçekleşti.

IV.Çeyrek oran artışı üzerinde durulması gereken bir konu. 1,2,3. çeyrekte ilerleme ve büyüme kaydedilmez iken, son çeyrekte %6 büyüme nereden çıktı?
Büyümeye neden olan şeyler nedir?
Kimler son 3 ayda büyüdü ?
Büyüme var ise vatandaş neden hissetmiyor?
İnandırıcı bir büyüme olamaz. Gerçekleri asla yansıtmıyor. Sanayi ve tüketimde böyle ilerleme görülmüyor. İthalat ve ihracat oranları ortada. Şayet bir büyüme olsa idi , toplumsal bir yansıması da olurdu.
İşsizlik oranlarının yükseldiği ve yatırımların donma noktasına geldiği bir dönemde, %6 büyüme oranı gayri ciddi bir gösterge. Kamuoyunu yanıltma ve algı operasyonu. %6 oran bir paradoks . Eleştiriye muhtaç bir çelişki. Aklı olan bir kimse böylesine bir tezatlığı kabul edemez.
Bir çok tarım ürününün ithal edildiği bir ülkede büyüme çok zor olur. Refah payımız ve gelirlerimiz azalmış. Pazar paylarımız birer birer yok olmuş. Enflasyon ve kur farkları ülkeyi ve sanayiciyi perişan ediyor.
Hesaplar zenginlerin ve yandaşların durumuna ve konumuna göre tayin edilmez. Devlet işleri adalet ve eşitlik üzerine inşa edilir. Toplumsal refaha ve iyileşmeye göre politikalar dizayn edilir. Siyasi şovlar ile ülke uzun vade de yönetilemez. Efelik taslayarak veya baskı kurarak işler ileri taşınmaz. Devlet bir yöneticiye emanettir. Emanete sadık olmak dini ve milli bir görev.
Bu ülkede iktidar yanlılarının Alllah katında hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük; adalet, ahlak, iman, ihlas , fazilet ve feyiz ile olur. Hile ve şer işlerde hayır olmaz.