İSTİHDAM GÜCÜNÜN EKONOMİK ARTIŞI
Ülkemizde son yıllarda düşen dış ticaret hacmini geliştirmek için gerekli adımların atılması gerekir. Bu kapsamda bölgemizdeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, oluşan ekonomik krizler, çıkan bölgesel savaşlar, değişen enerji politikaları, yükselen döviz kurları , azalan turizm gelirleri ,global devalüasyon ve yükselen enflasyon rakamları etkili olmuştur.
Değişen dünya konuşlarındaki siyasi rekabet ve çatışmalar sebebiyle ekonomik büyüme rakamları azalmıştır. Devletlerin bireyler üzerine ciddi olarak ekonomik yük artışı olmuştur. Bireylerin ödeme kalemleri artıştır. Bu artış olurken gelir artışları enflasyon ve fiyat artışlarının altında izledi.
İstihdam gücünün artırılmasına yönelik altın önerileri tarafımca sıralanmıştır.
1- Mesleki eğitimlerin artırılması ön şarttır. Toplumun tüm katmanlarına yaymak gerekir. Türkiye de ara eleman bulmak zorlaşıyor. Kalifiyeli eleman yetiştirmek ekonomik başarıyı kazandırır. Verimli eleman kazanmak için tesviyeçilik, tornacılık-,kalıpçılık, ziraat makinaları kullanımı, kaynakçılık, oto motor tamirciliği, mobilyacılık, doğramacılık ve ayakkabıcılık yaygın olarak sağlanmalıdır.
2- Kamu yatırımlarının artırılması ve ayrımcılık olmadan yatırım politikalarının uygulanması.
3- Özel sektör yatırımlarının artırılması ve özel sektörün teşvik edilmesiyle önlerindeki kurumsal engellerin hızlandırılması ve kaldırılması.
4- Finans ve medya arasında ki bağlantıların düzenli olması . ;Veri tabanının ciddi güvenilir olması.
5- Siyasi partilerin iş gücüne öncelik vermesi. Siyasi partilerin bölgesel ayrışma yapmadan iş gücüne destek vermesi.
6- İstihdam üzerinden alınan vergi ve primlerin azaltılması
7- Kadınların çalışma hayatına katkıları ve eğitimleri.
8- Macro ekonomik istikranın sürdürülmesi ve evrensel ekonomik teorilerin uygulanması. Şahsi menfaatler ve çıkarlar doğrultusunda kararların alınmaması.
9- Dışa bağımlılığın azaltılması gerekir. Bağımlı olduğumuz kalemler üzerinde üretim olanaklarının sağlanması. Üretime öncelik verilmesi.
10-Energi politikalarının iyi yönetilmesi gerekir. Devleti zora sokacak şart ve koşullardan uzaklaşması. Hak ve adalet ilkesine riayet ederek alım ve satışlarda hile yapılmaması.
11-Kur- Enflasyon dengesinin sağlanması .Fiyat artışlarına sebep olacak unsurların tespit edilmesi.
12-Döviz kurunun sabit tutulması . işsizlik üzerinde ciddi etkisi vardır. Döviz artışı = işsizlik artışı demektir. Bu olayda yatırımların düşmesi macro dengelerin bozulması demektir. Faizlerin kontrol altında olması
13- Teşviklerin artırılması. Özellikle tarım teşviklerinin artırılması çok önemlidir.
14- Çalışma ortamlarının düzenlenmesi istihdam gücünün artmasına vesile olur.
15- Yüksek kalite de iş imkanları yaratmak çok gereklidir. Katma değeri yüksek dünya pazarlarında marka değeri olan üretim yapılması. Sanayicinin marka değeri yüksek olan üretim üzerinde yönlendirilmesi ve desteklenmesi. iş gücü geçişlerinin kolaylaştırılması ve engellerin kaldırılması. Genç insanlara yönelik eğitimlerin sağlanması. Engellilerin ekonomiye katkıları ve eğitimleri .
16- Bölgesel teşvikler sağlanması : iller bazında ve bölgesel bazda çalıştay kurularak iş gücüne yönelik sorunların tespit edilmesiyle kararların alınması.
17-Göç olayının çözümlenmesi: Batıya ve bölgesel göçlerin engellenmesi.
18- Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını desteklemek ve onların görüşlerine öncelik verilmesi.
19- Yabancı sermayenin teşviki ve yatırım imkanlarının sağlanması.
20- Vasıfsız yabancıların ülke sınırları içerisinde oturum izni verilmemesi. Yabancı ülke vatandaşlarının girişlerinin sınırlandırılması.
Bu maddeler üzerinde ciddi uygulamalar ve çalışmalar oluştuğu takdirde iş gücünün hızlı yükselişini görebiliriz. Ekonomik büyüme ve ticaret hacminin artışı sağlanır. Bu maddeler üzerinde devlet kamu kurum ve kuruluşlarının incelemesini ve dikkate almasını önemle temenni ederim.
YUSUF UZUN
İSTKOP
GENEL BAŞKANI